"Usah berdoa agar Allah permudahkan hidupmu kerana hidup ini sememangnya banyak ujian bagi orang-orang yang beriman, tetapi berdoalah supaya Allah menjadikan dirimu lebih tabah"

Sekolah Rendah Agama Integrasi JAIS (Selangor)

Bismillahirrahmanirrahim...


Sekolah Rendah Agama Integrasi Tengku Ampuan Fatimah,
    Jalan Sentosa 64, Kawasan 19, Batu Belah,41200  Klang.
    No.Tel: 03- 33410810 /Faks: 33410816
    Guru Besar : En. Husaini bin Selamat

  Photo from http://mgbsraiselangor.blogspot.com/

Hari ni topik kita lain sket....

Pasal kemasukan ke darjah satu untuk Sekolah Rendah Agama Integrasi Selangor. SRAI ni sbnrnya sekolah2 dibawah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor. Konsep kurikulumnya menggabungkan kurikulum standard kebangsaan dan kurikulum JAIS (Sekolah KAFA).


So,

Kebiasaannya, students di Selangor akan bersekolah 2 sesi. Sesi pagi dan petang. Kebiasaannya sekolah KAFA Jais ni akan wujud berdekatan dgn sekolah kebangsaan. Jadi, they are completing each other. Kalau budak darjah 1 sekolah kebangsaan tu sekolah sesi pagi, automatik di sekolah KAFA darjah 1 akan sekolah sesi petang.

Tetapi,

Di SRAI, kedua-dua kurikulum digabungkan dalam satu sesi yg lebih panjang. Dari jam 7:00 am - 4:30 pm. Jadi, students darjah 6 akan mengambil kedua-dua peperiksaan besar iaitu UPSR dan PSRA (Penilaian Sekolah Rendah Agama). 

How to enter? /hmm

Ok, utk sesi 2013, borang pendaftaran sudah boleh diambil starting April 2012. Pihak ibu bapa akan dimaklumkan pula tentang PEPERIKSAAN KEMASUKAN yang dijadualkan berkemungkinan dijalankan pada bulan Mei 2012. Jadi, at this moment, all parents have to get the registration form first.

Along da nak masuk darjah 1 !! /omg

So, Aspen and hubby pun is now in the middle of completing the registration form untuk Sekolah Rendah Kebangsaan dan sekolah KAFA kerana...as a Plan B andai kata Along takde rezeki untuk ditempatkan di SRAI.

Ok,

Later on...Aspen akan berkongsi tentang keadaan SRAI di Batu Belah, Klang (The nearest SRAI utk kami).
And insyaAllah, jika dipanjangkan umur, Aspen akan story mory experience tentang Menduduki Peperiksaan yang insyaAllah akan berlangsung bulan 5 nanti.

Dengar cerita, the basic things our kids need to have is; they know how to read, write, count and hafaz Al-Fatihah.

So....bersambung di tulisan akan datang.

10 comments:

  1. menarik..
    anak kita pun da nak masuk darjah 1... huhu~

    eh, nape ada orang tu majuk dgn kite?? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...........saje jer nak majuk....

      Yerla, cik abang sulung kita sama umur kan. Erm...cik abang awak ke mana? Cik abang awak pun Islamic Kiddy kan? Rasa sayang plak kalau tak teruskan kan?

      Delete
  2. Anonymous4:04 PM

    Assalam. Tuan blog...sy pun bercadang nak masukkan anak ke SRAI jika ada rezekinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Anon: SRAI salah satu option utk parents yg bekerja jugak sbnrnya. Tak perlu nak letak anak-anak kat transit daycare centre kan? Da beli koleksi soalan? Bahasa Arab dan Jawi agak payah jugak tu

      Delete
  3. Anonymous7:32 PM

    Just asking.. lepas upsr studentnya boleh kemana ya? sebab banyak sekolah reject if bukan dari sekolah kebangsaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je masuk sekolah kebangsaan tapi bukan favor la, kn last last baru dorang amik. Tapi JAIS pun ada sekolah menengah sendiri. Boleh cek kat sini http://pendidikan.jais.gov.my/

      Delete
  4. Anonymous1:07 PM

    sayangku aspen,
    pening lalat dewngan bahasa rojak pasembor mu. mohon maaf, bahasa jiwa bangsa. smile..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo...ni kan blog saya...saya tulis just like how I'm speaking. Kalau saya nak tulis ikut cik awak, gitau blog awak...nanti saya komen, definitely using the 'ayat buku' as much as you wish ek....

      Notes: Eja 'dengan' tu salah tu...dan 'smile' bukan Bahasa Kita kan kan kan ??

      Delete
  5. Nabila11:23 AM

    Assalam..tgh survey sek integrasi terjumpa blog u :) nk tanya ada ke jual koleksi soalan tu?kat mana ye bole beli?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Nabila. Maaf ye sebab koleksi soalan tu anak saya da conteng2 dan ntah ke mana ntah...tapi, Nabila boleh beli terus dari mana2 sekolah integrasi. Cuma RM10

      Delete

Love to Hear From U

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...